30.11.2018.

Sanacija i zaštita skulptura

Sanacija i zaštita skulptura

“Fokus rada novog vodstva Mediteranskog kiparskog simpozija oslanja se na zaštitu postojećih umjetničkih skulptura i valorizaciju suvremenog kiparstva u širim društvenim i umjetničkim krugovima. Sredstva Istarske županije uvelike su nam pomogla da skulpture dobiju novi sjaj i prikladnu zaštitu za naredno razdoblje. Na taj način omogućujemo novim generacijama da propitkuju, dožive i njeguju bogato umjetničko nasljeđe koje već više od četiri desetljeća “stanuje” u Parku skulptura Dubrova.” izjavila je Renata Kiršić, predsjednica Udruge.

Kako bi Park skulptura Dubrova istinski zaživio i pokazao svoju izvanrednu vrijednost i ljepotu svim posjetiteljima Parka, neminovno je i prioritetno sanirati i revitalizirati postojeće sadržaje u Parku uz kasnije naravno i dodavanje novih sadržaja i popratnih programa.

Počevši od svibnja pa do konca listopada, Udruga je, zajedno sa svojim suradnicima, volonterima i prijateljima, pokrenula sanaciju i zaštitu skulptura, te je u tom periodu ukupno trideset skulptura očišćeno i sanirano u skladu sa visokim kriterijima struke. Osim skulptura dovršena je i sanirana jedna dionica Bijele ceste, autora Zdravka Milića koja je nekoliko godina čekala svoj dovršetak i predstavljala neugodnu prepreku i opasnost šetačima.

Za program Restauracije i sanacije skulptura i dionica Bijele ceste u 2018. godini, sredstva su Udruzi Mediteranski kiparski simpozij, osigurali Grad Labin, Istarska županija, Općina Sv. Nedelja i TZ Grada Labina.

Program revitalizacije postojećih vrijednih sadržaja unutar Parka skulptura Dubrova pokraj Labina, prepoznat je i od strane drugih donatora te će se u sljedećoj fazi zaštiti i adaptirati osim skulptura nadamo se i ostale specifičnosti koje su smještene u Parku, kao što je jedinstveni projekt Bijela cesta i Amfiteatar Dolac.

Cilj programa je očistiti, sanirati, restaurirati i zaštititi sve skulpture koje su proizašle iz međunarodno priznate manifestacije Mediteranski kiparski simpozij, od kojih se pojedine nalaze i izvan Parka skulptura te sve ostale specifične, autorske sadržaje unutar Parka.
Misija Udruge Mediteranski kiparski simpozij svakako mora biti očuvanje svega navedenog za buduće generacije te njihovo adekvatno vrednovanje u lokalnim, nacionalnim ali i međunarodnim krugovima.