13.02.2019.

Park skulptura Dubrova – očuvanje i zaštita kamenih skulptura

Park skulptura Dubrova – očuvanje i zaštita kamenih skulptura

Početkom siječnja započeli smo s projektom “Park skulptura Dubrova – očuvanje i zaštita  kamenih skulptura” koji se financira iz Fonda gradova i općina, Mali projekti za bolje sutra, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt traje do početka travnja ukupne vrijednosti 15.000,00 kn dok je udio Zaklade 14.800,00 kn, a ostalo su vlastita sredstva.

Projekt ima za cilj ukazati na važnost zaštite i očuvanja kamenih skulptura nacionalnih i međunarodnih kipara koji su od 1970-ih stvarali pod okriljem Mediteranskog kiparskog simpozija u Parku skulptura na Dubrovi kraj Labina. 

Partneri u projektu su Udruga Alfa Albona s kojom će se provesti radionice namijenjene osnovnoškolcima te Udruga Društvo za istraživanje i potporu (DIP), iz Rijeke koja će održati edukativne radionice za mlade s teškoćama u razvoju koji će po prvi puta posjetiti Park.

U sklopu projekta, namjerava se očistiti i zaštiti pet skulptura koje se nalaze u Parku. Dio je to višegodišnjeg programa sanacije i zaštite skulptura čija je svrha očuvati sva umjetnička djela nastala kroz djelovanje manifestacije Mediteranski kiparski simpozij, te tako omogućiti njihovo vrednovanje i korištenje sljedećim naraštajima. 

“Ovim projektom željeli smo započeti s radom s našom djecom i mladima. U MKS-u vjerujemo da je od velike važnosti na prilagođen način približiti kiparstvo i stvaralaštvo mlađim naraštajima te poraditi na očuvanju skulptura i Parka u cijelosti. Drago nam je što u projektu surađujemo sa Udrugom Alfa Albona i Društvom za istraživanje i potporu iz Rijeke, koji dugi niz godina rade s djecom i mladima. Ponosni smo što je vrijednost projekta prepoznala i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule.” navela je Gloria Sellan, likovna pedagoginja i voditeljica projekta.