13.06.2018.

Proglašenje Josipa Diminića počasnim članom udruge MKS

Proglašenje Josipa Diminića počasnim članom udruge MKS

U srijedu 13.06., u večernjim satima, održana je u Gradskoj galeriji Labin, 10. redovna sjednica Skupštine Udruge Mediteranski kiparski simpozij. Skupština je protekla u svečanom tonu jer je jedna od točaka Dnevnog reda bila i donošenje Odluke o proglašenju Josipa Diminića počasnim članom udruge Mediteranski kiparski simpozij.
Tako je po Odluci Skupštine Udruge, umirovljeni profesor Josip Diminić, akademski kipar, slikar i grafičar iz Labina, proglašen počasnim članom Udruge Mediteranski kiparski simpozij zbog njegovog iznimnog doprinosa u osnivanju i radu Udruge te promicanju temeljnih ciljeva zbog kojih je Udruga osnovana, a posebno u području kulture te umjetničkog i znanstvenog stvaralaštva.

Josip Diminić rođen je 1937. Godine u Diminićima pokraj Labina. Školovao se u Diminićima i Labinu, te u Školi za primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje je 1957. godine maturirao na slikarskom odjelu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je slikarstvo 1963. kada se počinje baviti i skulpturom. Postao je članom ULUH-a, današnjeg HDLU-a te se vratio u Labin gdje nastavlja stvarati u svom ateljeu . Bavio se paralelno slikarstvom i grafikom iako će se najviše iskazati u kiparstvu. Sudjelovao je i u radu Čakavskog sabora, a uz brojne izložbe i likovne manifestacije u zemlji i inozemstvu, inicijator je niza spomeničkih projekata. Neprestano istražuje i stvara, te je do sada ostvario preko 100 samostalnih izložbi, te više od 300 skupnih. Živi i radi u Labinu.