Lorenzo Frechilla Del Rey, Gradivna, 1978.
Dekorativni detalj

Lorenzo Frechilla Del Rey, SPA

(Valladolid, Španjolska, 1927. – Madrid, Španjolska, 1990.)

Rođen je u Valladolidu, u Španjolskoj 1927. Nakon završetka srednje škole nastavlja obrazovanje u Višoj školi za umjetnost i obrt u Valladolidu, gdje studira kiparstvo pod vodstvom profesora Joséa Luisa Medine, Ángela Trapote i Antonia Vaquera. Zajedno sa sljedbenicima španjolsko-američkog konstruktivizma Joaquina Torresa Garcije, 1948. u Valladolidu osniva avangardnu umjetničku grupu „Pascual Letreros“, s kojom izlaže do 1954.
1951. odlazi u Madrid gdje aktivno sudjeluje u Krugu likovnih umjetnosti (Círculo de Bellas Artes* – privatna neprofitna kulturna organizacija osnovana 1880., odigrala je veliku ulogu međunarodnog razmjera na polju kulturnog stvaranja i širenja. I danas je glavni multidisciplinarni centar s jednim od najaktivnijih kulturnih programa u Madridu).

1961., zajedno sa suprugom, kiparicom Teresom Eguíbar, priključuje se međunarodnoj grupi umjetnika „Este – Oeste“ (Istok – Zapad) s kojom putuje Europom tijekom 1960-ih godina.

Karakteristika njegovih radova je apstrakcija te iako su njegove ranije skulpture figurativne, ističu se zbog njegovih jedinstvenih, neimitativnih oblika. Njegova apstraktna djela mogla bi se definirati kao organizacija i proporcija ritmike i glazbene forme između materije i praznine. U svojim radovima nikad ne istražuje materiju, već čistu formu te svojim skulpturama često daje neprivlačne boje.

Autor je mnogih skulptura na javnim mjestima u Španjolskoj i Europi. Mnoga njegova djela nalaze se u zbirkama najznačajnijih europskih muzeja i galerija, kao i mnogim privatnim zbirkama uključujući i Zbirku kralja i kraljice Španjolske.

Lorenzo Frechilla del Rey za svoj rad je višestruko nagrađivan, a 1988. imenovan je akademikom Kraljevske akademije likovnih umjetnosti u Valladolidu. Umire u Madridu 1990.

Na Mediteranskom kiparskom simpoziju sudjelovao je 1978.

Naziv rada: Gradivna
Godina: 1978.
Dimenzije: v.š.d. 300 x 130 x 90 cm
Lokacija: Park skulptura Dubrova