08.07.2021.

Brinemo o skulpturi u javnom prostoru

Brinemo o skulpturi u javnom prostoru

Suradnja Udruge Mediteranski kiparski simpozij (MKS), turističke tvrtke Valamar Riviera d.d., destinacija Rabac te Turističke zajednice Grada Labina rezultirala je sanacijom skulpture “Odmor” akademskog kipara Mate Čvrljka te njenim premještanjem na novu lokaciju u sustavu Valamar Bellevue Resorta u Rapcu.

Važnost brige o skulpturi u javnom prostoru

“ Važnost sanacije skulpture “Odmor” koju je autor Mate Čvrljak izradio 1985. za vrijeme trajanja 14. Mediteranskog kiparskog simpozija u Parku skulptura Dubrova nije potrebno dodatno obrazlagati. Skulptura je od “zlatnih godina” Rapca do danas ostala na nedovoljno vidljivoj poziciji te je bila u prilično lošem stanju. Nakon što je vlasnički prenesena iz tadašnje tvrtke Rabac d.d. na današnju Valamar Rivieru d.d. uspješno je dogovoreno i iskomunicirano pristupanje sanaciji skulpture i dogovorno je određena nova, bolja lokacija za istu. Pohvalna inicijativa za destinaciju Rabac koja ovom malom suradnjom pokazuje važnost brige za kulturnu baštinu, ali i važnost intersektorske suradnje u cilju izvrsnih rezultata.” – izjavila je Tea Bičić, umjetnička voditeljica programa Udruge MKS.

Aktivnosti planiranja i provedbe sanacije koja uključuje i detaljno čišćenje skulpture od površinskih naslaga, odvijala se u prvoj polovici godine. Naime, skulptura “Odmor” nalazila se kraj Hotela Marina te je zbog specifične mikrolokacije obrasle čempresima bila u vrlo lošem stanju. Skulptura je prvotno premještena na novu lokaciju te je potom čišćena i premazana zaštitom za kamen. Manipulacija skulpturom teškom čak 4,5 tona iziskivala je izvanrednu koordinaciju svih uključenih, predstavnika Valamar Riviere te stručnjaka Udruge MKS, majstora klesara Denija Krizmanića kao i umjetničke voditeljice Tee Bičić koja je bila zadužena za nadzor nad sanacijom i premještanjem skulpture te koordinacijom drugih izvođača radova.

Novi sadržaji za posjetitelje destinacije Rabac

“ Veseli nas suradnja sa Udrugom Mediteranski kiparski simpozij koju smo prepoznali kao jednog od ključnih lokalnih partnera za pružanje novih sadržaja posjetiteljima naše destinacije. Akademski kipar Mate Čvrljak na prostoru Valamara zastupljen je s čak dvije skulpture. “Kupačica” koja se nalazi kraj Pentole jedan je od prepoznatljivih simbola Rapca, a “Odmor” koji također prikazuje kupačicu, samo u drugačijem obliku, tek će to postati. Zajedno smo joj pronašli pravu lokaciju na kojoj skulptura može doći do izražaja i gdje znatiželjnici mogu s njom biti u interakciji. Plato pored Green & Grill restorana u sustavu Valamar Bellevue Resorta pravo je mjesto za odmor i uživanje u umjetnosti. Čestitam svim suradnicima na dobro odrađenom poslu.” – poručio je Sandi Sinožić, direktor destinacije Rabac i naglasio “Valamar Riviera kroz svoje programe društveno odgovornog poslovanja za kojeg je dobitnik više nacionalnih nagrada, nastavlja, u skladu s mogućnostima, podržavati kvalitetne projekte u lokalnoj zajednici i surađivati s Turističkom zajednicom.”

Skulptura “Odmor” prigodno je označena već prepoznatim specijalno dizajniranim signalnim stupićima koji sadrže ime autora, naziv skulpture i godinu nastanka. Skulptura je putem QR koda digitalno povezana sa stranicom Parka skulptura Dubrova gdje se može pronaći više informacija o autoru te besplatno pristupiti audiovodiču koji će uskoro biti dostupan, osim na hrvatskom, na engleskom i talijanskom jeziku.

Povezivanje kulture i turizma kroz brendiranje Parka skulptura Dubrova

“ Izrazito sam zadovoljna sa aktivnostima koje smo do sada uspjeli provesti na području Rapca, usprkos specifičnoj situaciji u kojoj se nalazimo, zbog već poznate situacije sa COVID – 19. U ožujku smo prigodno označili skulpturu “Perle” autora Vaska Lipovca koja je jedan od simbola Rapca, a od danas dostupna je i stilizirana info tabla o Parku skulptura Dubrova koja se nalazi uz glavnu šetnicu kraj crkve Sv. Andrije u Rapcu. Cilj nam je zainteresirane usmjeriti na istraživanje i doživljaj Parka skulptura Dubrova. Drugu skulpturu nastalu na Simpoziju, a koja je postavljena u Rapcu, ovu Mate Čvrljka, također smo prigodno označili kako bi svi zainteresirani dobili informacije o skulpturama koje daju umjetničku vrijednost našem javnom prostoru. Podršku smo dali i provedbi 43. Mediteranskog kiparskog simpozija te s nestrpljenjem očekujemo ovogodišnje autore Erosa Čakića, Sinišu Majkusa i Mirka Zrinščaka koji će od 24.07. do 14.08. stvarati na Dubrovi.” – rekla je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin.

 

Labinski autor i profesor dalmatinskih korijena

Mate Čvrljak, rođen je u Konjevratima kraj Šibenika 1934., a preminuo je u Rijeci 2018. Završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Splitu 1955. godine. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1961., u klasi prof. Vanje Radauša. Od 1963. do 1965. bio je suradnik Majstorske radionice Antuna Augustinčića. Od 1965. do umirovljenja 2000. godine radio je kao profesor Likovne umjetnosti u SŠ Mate Blažina u Labinu. Bio je član HDLU-a Rijeka.
Svoju kreativnu energiju usmjeravao je na klasične teme ljudskoga lika, dok su mu glavne teme bile portret, autoportret, figura i akt. Autor je mnogobrojnih skulptura u javnim prostorima poput spomenika „Matiji Vlačiću Iliriku“ u Labinu, spomenika borcima NOB-a i žrtvama rata u Buzetu, „Paleolitski čovjek“ u Aranđelovcu, skulptura „Jamesa Joycea“ u Puli, „Kupačica“ u Rapcu te više od 60 spomeničkih portreta i poprsja znamenitih osoba u kamenu, mramoru, bronci i terakoti koji se nalaze diljem Hrvatske i Italije. Radove je izlagao na samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva. Bio je član i jedan od utemeljitelja Labinskih ateliera. Na Mediteranskom kiparskom simpoziju sudjelovao je u dva navrata, 1985. i 1996.

Sanaciju skulpture “Odmor” Mate Čvrljka sufinancirali su Valamar Riviera d.d., Turistička zajednica Grada Labina te Udruga Mediteranski kiparski simpozij putem Fonda za očuvanje Parka skulptura Dubrova.