01.07.2021.

43. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ U ZNAKU HRVATSKIH KIPARA

43. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ U ZNAKU HRVATSKIH KIPARA

Mediteranski kiparski simpozij ove se godine u Parku skulptura Dubrova održava od 24. srpnja do 14. kolovoza 2021. Hrvatski kipari Eros Čakić, Siniša Majkus i Mirko Zrinščak stvarati će svoje skulpture kroz tri tjedna u Parku skulptura Dubrova kraj Labina.

43. izdanje Simpozija započelo je izradom, a potom i inauguracijom skulpture Dodir, Emila Bobanovića Ćolića, u Kuni na Pelješcu. Radi se o 17. dislociranoj skulpturi nastaloj u sklopu ove značajne likovne manifestacije, a program se nastavlja u Parku skulptura Dubrova u kojem sudjeluju tri hrvatska kipara.

Ove godine u Parku autori će svoje skulpture oblikovati na livadi kraj amfiteatra “Dolac” od 24. srpnja do 14.kolovoza.

Ovogodišnji Simpozij na Dubrovi karakterizira suvremena interpretacija opusa autora u kamenu i kombiniranje materijala tako se uz dominantni istarski kamen pojavljuje metal i drvo kao dodatni, a opet prirodni element. Čakić je već kroz svoje stvaralaštvo kombinirao metal i drvo i to naročito kroz seriju skulptura -portala Vrata koju nastavlja i na ovogodišnjem simpoziju, dok Majkus svoj specifični izričaj u bojanoj prozračnoj žici suprostavlja punoj formi kamena. Zrinščak pak svoje “vječno traženje formi i oblika” pretače iz drva u kamen uz kombiniranje drvenih elemenata na krajevima skulpture.

O autorima

Eros Čakić

Rođen u Puli 1960. godine. Na Školi primijenjenih umjetnosti u Puli maturirao je 1980. u klasi Ivana Obrovca, a diplomirao je 1985. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, (kiparstvo kod Gianfranca Tramontina dok je slikarstvo pohađao kod Emilia Vedove). Surađivao je i radio sa Edom Murtićem, Dušanom Džamonjom i Miroslavom Šutejem, kao i mnogim drugim likovnim i multimedijalnim umjetnicima. Od 1985. do 2001. godine bavi se pedagoškim radom u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli kao voditelj kiparskog odjela i predavač dizajna. Jedan je od osnivača Društva likovnih umjetnika u Puli 1987. (današnji HDLU Istre). Funkciju predsjednika HDLU Istre obavlja od 1992. do 1996. i od 2009. do 2011. godine. Od 2001. do 2006. pročelnik je Odjela za kulturu u Gradu Puli, a nakon toga savjetnik za likovnu i galerijsku djelatnost. Izlagao je na više od 200 kolektivnih izložbi, te dvadesetak samostalnih u zemlji i inozemstvu.

Autor je 40-ak spomenika i javnih skulptura, velikog broj maketa, skulptura galerijskog formata te nagrada – kipova (Zlatna vrata PFF-a, Zlatna arena PFF-a, županijska nagrada Istriana). Osim kiparstva, grafike i slikarstva djeluje na širem području kulture i subkulture. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Slovi za jednog od najistaknutijih kipara Istarskog poluotoka.

U sklopu 43. Simpozija Eros Čakić izradit će skulpturu “Vrata nevere” .

Siniša Majkus

Rođen je 1962. u Rijeci. Diplomirao je 1989. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi Miroslava Šuteja. Počinje izlagati još kao student od 1984. godine. Dobitnik je više nagrada, među kojima su najznačajnije 2. nagrada Bijenala mladih Mediterana u Rijeci (1995.); Nagrada na 6. Triennalu hrvatskog kiparstva (1997.); 1. nagrada Grisia, Rovinj (1999.). Dobitnik je Godišnje nagrade Vladimir Nazor 2004. godine iz područja Likovnih i primijenjenih umjetnosti. Na studiju Likovne kulture Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci zapošljava se 2001. te surađuje u kreiranju programa Katedre za crtanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci na kojoj predaje od njezina osnutka, a trenutno u zvanju redovnog profesora.

Radovi su mu izlagani na izložbama suvremene hrvatske umjetnost u Europi i svijetu – u Valenciji, Pekingu, Kairu, Lisabonu, New Delhiju, Berlinu, Budimpešti, Pragu i dr. Autor je javnih skulptura i stalnih postava muzeja u Splitu, Krapini, Šibeniku, Zagrebu, Jakovlju, Puli, Roču, Opatiji i drugdje. Suvremeni je kipar koji pomoću metalne žice stvara skulpture koje imaju karakteristike prostornih crteža. Živi i radi u Matuljima.

Tijekom Simpozija Siniša Majkus izradit skulpturu “Dimnjak”.

Mirko Zrinščak

Slikar, grafičar i kipar rođen u Voloskom 1953. Školovao se na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, a slikarstvo je upisao 1983. na Accademia di Belle Arti u Veneciji, u klasi Emilia Vedove. Po završetku studija godinu dana boravio je u njemačkom Kielu kao gost umjetnik Kunstlerhausa. Na 46. venecijanskom bijenalu predstavljao je Hrvatsku zajedno s Martinom Kramer i Goranom Petercolom. Osnivač je Centra za multimedijalna istraživanja Veprinac – Učka, član HZSU-a, član HDLU-a Rijeka i Goranske kiparske radionice. Dobitnik je Nagrade Grada Rijeke (1996.) i odlikovanja za osobite zasluge u kulturi reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1997.). Dijela mu se nalaze u brojnim javnim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Od 1997. živi i radi u selu Vela Učka u Parku prirode Učka.
Trenutno izlaže na ovogodišnjem Biennalu arhitekture u Veneciji kao jedini hrvatski autor u sklopu izložbe “TIME SPACE EXISTENCE” postavljenu u Palazzu Mora koja se može posjetiti do studenog ove godine. Na ovogodišnjem 43. Simpoziju svoje specifične i prepoznatljive forme izvući će iz kamena u kombinaciji sa stoljetnim hrastom lužnjakom. Izraditi će skulpturu naziva “ALBONA FUGA JURIN”.

“Park Skulptura Dubrova” sintetizira prirodu i likovno stvaralaštvo kao jedinstveno umjetničko djelo te slovi za jedan od najpoznatijih parkova skulptura na otvorenom na području Republike Hrvatske.

Program 43. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija Odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, Grad Pula, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja, a glavni sponzor programa je Hrvatska elektroprivreda d.d. uz glavnog donatora materijala tvrtka Kamen d.d. iz Pazina. Udruga Mediteranski kiparski simpozij korisnik je Institucionalne podrške za razvoj I/ili stabilizaciju udruge Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Kontakt za medije:
info@parkdubrova.eu