Alfonso Berridi, Jedna noć u Labinu, 2000.
Dekorativni detalj

Alfonso Berridi, ESP

(San Sebastián, Španjolska, 1957. – Madrid, Španjolska, 2013.)

Diplomirao je povijest umjetnosti i završio Školu primijenjenih umjetnosti u Madridu. Početkom 1980-ih napušta svoju prvotnu aktivnost restauratora kako bi se u potpunosti posvetio umjetničkom stvaralaštvu.

Bio je svestrani umjetnik koji je tijekom cijele karijere koristio različite materijale i kombinacije različitih umjetničkih jezika i kodova. U svome radu eksperimentirao je s materijalima, od metalne mreže i papira, do drva, kartona, fotografije, olova ili kiparskih intervencija na knjigama, postižući značajnu ravnotežu između materije i koncepta.

Početkom 2000-ih počinje raditi kao ilustrator za velike španjolske novinske kuće ABC i Diario Vasco, što snažno utječe na njegovu umjetničku produkciju i naglašava društvenu i figurativnu dimenziju njegovog rada koji kulminira stvaranjem karakterističnih olovnih figura ili njegovih skulptura nacrtanih na kartonu.

Njegova posljednja dva najreprezentativnija djela su intervencija na Enciklopediji Britannica od koje je izradio novo originalno grafičko rješenje i blog “En las falsas mentiras” (U neistinitim lažima) koji je kreirao za časopis Diario Vasco, u kojem na intrigantan i jasan način spaja sliku i riječ.

Alfonso Berridi sudjelovao je na mnogim kiparskim kolonijama i simpozijima u Španjolskoj i inozemstvu te izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

Njegove skulpture i danas se nalaze na mnogim javnim mjestima u Španjolskoj, Francuskoj, Argentini, Čileu i drugim zemljama. Umire u Madridu, u Španjolskoj, 2013. godine.

Na Mediteranskom kiparskom simpoziju sudjelovao je 2000. godine

Naziv rada: Jedna noć u Labinu
Godina: 2000.
Dimenzije: v.š.d. 120 x 143 x 260 cm
Lokacija: Park skulptura Dubrova