22.06.2022.

44. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ NAKON 20 GODINA PONOVNO POSTAJE MEĐUNARODNI

44. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ NAKON 20 GODINA PONOVNO POSTAJE MEĐUNARODNI

Nakon punih 20 godina, 44. edicija Simpozija uključiti će i međunarodnog autora i žensku autoricu sa aktualne domaće kiparske scene. Mediteranski kiparski simpozij ove će se godine u Parku skulptura Dubrova održavati od 16. srpnja do 6. kolovoza 2022.

Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademska kiparica Marina Bauer iz Zagreba te akademski kipar i profesor Stefan Esterbauer iz Linza u Austriji.

Ovogodišnji koncept kiparskog simpozija oslanja se na propitkivanje odnosa čovjeka i prirode te odnosa kamena i prirodnog ambijenta što je misao vodilja za koncept postava Parka skulptura Dubrova.

Svoje radove najčešće razvijam u vezi sa okolišem i izlagačkim prostorom. U slučaju Parka skulptura Dubrova dojmila me se neobična tenzija između (rijetkih, ali prisutnih) divljih krških stijena i kamenih skulptura postavljenih u parku. Krške stijene često se nazivaju i “žive” stijene, a u kontekstu parka zanimljiva mi je činjenica da su one vrhovi mnogo većeg podzemnog kamenog masiva, pa sam ideju odlučila graditi na tome, te na ljudskoj sklonosti antropomorfiziranja oblika u prirodi. Naime, stijene (kao i obrisi brda u daljini) često nadahnjuju prepoznavanje različitih lica i likova te razvijanje priča i legendi. Na taj način u pejzaže i prirodu učitavamo značenja koja nas na nove i dublje načine povezuju s njom. Rad prikazuje vrhove prstiju koji izviruju iz tla poput krške stijene, ruku koja se pomalja iz zemlje. To nedvojbeno djeluje uznemirujuće i pokreće niz pitanja, što mi se, s obzirom na aktualnu globalnu ekološku krizu i potrebu hitnog preispitivanja odnosa prema okolišu i prirodi, čini sasvim prikladnim.” – iz koncepta Marine Bauer.

S druge strane, Esterbauer je predan društvenim pitanjima i pitanjima o humanoj budućnosti društva. Između ostalog, kao umjetnik sudjeluje u projektima pomoći “Pro Mente Gornja Austrija”, koji vodi kampanje za osobe s mentalnim teškoćama i druge osobe s invaliditetom, a aktivan je i u regionalnom projektu “Innd’s Future”. Pretežno se izražava u medijima kao što je gips, metal, te drvo i kamen kroz koje propitkuje moguće forme.

Fasciniran je istarskim kamenom te lokacijom Parka skulptura Dubrova za kojeg je predložio skulpturu sačinjenu od dva monolitna bloka većih dimenzija.

O autorima

Marina Bauer

Diplomirala je 1998. na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na sceni je prisutna od polovine 1990-ih godina. Od 2002. do 2016. godine predavala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Kiparskom i Nastavničkom odsjeku. Na istoj Akademiji od 2016. kao vanjska suradnica predaje na kolegiju Uvod u psihologiju umjetnosti, te priprema doktorski rad „Tjelesna percepcija u doživljaju kiparskog djela“. Autorica je nekoliko javnih ambijentalnih instalacija – Tragovi, Delnice (2018.); Stanište, Kornica, BIH (2017.); Ležeća figura, Park skulptura u Jakovlju (2007.); Vrata, Park skulptura Montraker u Vrsaru (1994.) te skulptura Praspavač I, Praspavač II i Stope u sklopu LandArt – Park und Au Schloss Gleinstätten u Austriji (2005.). Uvrštena je u selekciju autora za putujuću izložbu „Suvremeno hrvatsko kiparstvo“ u organizaciji Ministarstva kulture koja je predstavljena u više europskih gradova (2009. – 2011.). 2015. godine nagrađena je na XII Trijenalu hrvatskog kiparstva za multimedijalnu skulpturalnu instalaciju Introverti. Članica je HDLU-a te koordinatorica za Hrvatsku europske mreže Sculpture Network.

U sklopu 44. Mediteranskog kiparskog simpozija izradit će skulpturu „Prsti“.

Stefan Esterbauer

Stefan Esterbauer školovao se za tesara od 1993. do 1997. godine, a zatim je radio u bavarskoj stolarskoj radionici. Od 2000. do 2003. pohađao je Austrijski savezni koledž za kiparstvo u Hallstattu. Zatim je studirao od 2003. do 2008. u Austriji na Umjetničkom sveučilištu u Linzu na području kiparstva kod Renate Herter i Wolfganga Kirchmayra, a 2007. također u Grčkoj na Akademiji umjetnosti u Ateni kod profesora Georgea Lappasa. Esterbauer je član ceha umjetnika Innviertel od 2005. godine. Godine 2008. dobio je nastavničko mjesto na Federalnom koledžu za kiparstvo u Hallstattu. Od 2003. Esterbauer je sudjelovao na brojnim izložbama i simpozijima u Austriji i inozemstvu; između ostalog, imao je samostalnu izložbu drvenih skulptura pod naslovom PAARungen na otvorenom prostoru od lipnja 2008. do lipnja 2009. u sklopu umjetničkog projekta ARCOgARTen na “Linz Art and Culture Mile” na Dunavu, u blizini Brucknerhausa u Linzu (“Europska prijestolnica kulture 2009”). Jedan fokus je na jednostavnim osnovnim geometrijskim oblicima, na kojima radi tako da “cijepa, reže, širi, savija se, probija se, slaže jedan na drugi” i stvara nove pristupe oblikovanju i izrazima povezanim sa

sadržajem “iscrpljujući nosivost materijala”. Živi i radi u Austriji u Linzu i Hochburg-Achu.

U sklopu 44. Mediteranskog kiparskog simpozija izradit će skulpturu „Karst“.

Park Skulptura Dubrova” sintetizira prirodu i likovno stvaralaštvo kao jedinstveno umjetničko djelo te slovi za jedan od najpoznatijih parkova skulptura na otvorenom na području Republike Hrvatske. Više na www.parkdubrova.eu

Program 44. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja, Austrijski kulturni forum, a glavni donator je tvrtka Kamen d.d. iz Pazin.