09.12.2021.

UDRUGA MKS NASTAVLJA RAD POD DOSADAŠNJIM VODSTVOM

UDRUGA MKS NASTAVLJA RAD POD DOSADAŠNJIM VODSTVOM

Udruga Mediteranski kiparski simpozij tj njeni članovi, na redovnoj i izbornoj sjednici skupštine održanoj u srijedu 8. prosinca birali su upravljačka i radna tijela udruge te donijeli odluke o planu rada i financijskom planu udruge za 2022.

U radnom djelu sjednice, predsjednica Renata Kiršić prezentirala je mandatni izvještaj 2017. – 2021. koji je obilježio značajan zaokret u poslovanju udruge MKS. Iako je udruga preuzeta u nezavidnom financijskom i organizacijskom stanju nakon netom odrađene stabilizacije, uspjelo se, značajnim naporima predsjednice i potpredsjednice, pokrenuti razvoj udruge i njenih programa koji su rezultirali povećanjem publike i korisnika Parka, brendiranjem Parka skulptura Dubrova kao značajne lokacije za lokalno stanovništvo, ali i posjetitelje te omogućili da se u širim društvenim krugovima ponovno priča o Parku skulptura te o likovnoj manifestaciji Mediteranski kiparski simpozij.

Ključne promjene koje su se u mandatnom razdoblju dogodile su provođenje programa sanacije i zaštite skulptura gdje je u Parku sanirano 55 skulptura, 2 dionice Bijele ceste, a učinjena su i manja ulaganja u amfiteatar Dolac te info centar Kocku. Izvan Parka sanirano je 6 skulptura. U 2019. postavljena je specijalno dizajnirana signalizacija za skulpture koja je putem QR kodova umrežana sa novom web stranicom Udruge [www.parkdubrova.eu] na kojoj se može pronaći informacije o autorima i svim simpozijima te o drugim značajnim događanjima koji se provode. 2020. obilježilo se 50 godina postojanja manifestacije te je održan 42. MKS na kojem je gotovo mjesec dana boravio Denis Kraškovič, akademski kipar iz Zagreba koji je izradio skulpturu Puž. Ove godine održan je 43. MKS, prvi dio dislociranog programa u Kuni na Pelješcu gdje je izrađena skulptura Dodir akademskog slikara i kipara Emila Bobanovića Ćolića, potom u srpnju i kolovozu glavni dio programa u kojem su sudjelovali akademski kipari Eros Čakić (Vrata nevere), Siniša Majkus (Dimnjak) i Mirko Zrinšćak (Albona fuga jurin). Uz glavni program Simpozija održano je nekoliko popratnih programa kao što su edukativne šetnje i kreativne radionice za djecu i mlade na kojima je sudjelovalo preko 700 korisnika, radionica mozaika, predstava, radionice obnove suhozida te drugi gostujući kulturni i sportski programi ostalih organizacija poput Klavirskog maratona i natjecanja u krosu. U financijskom smislu, značajno su podignuta sredstva financiranja programa Udruge i to za čak 70% u 2021. u odnosu na 2017. te je povećan broj donatora i sponzora čime se udruga prestala isključivo oslanjati na lokalne proračune. Uključivanjem u projekt RECOLOR kojeg provodi Grad Labin izrađeni su sljedeći ključni dokumenti za daljnji razvoj i to Strategija kulturno – turističke valorizacije te Studija održivosti Parka, potom promotivni materijali olovke, brošure, rol-up, dekice i maskice, virtualna šetnja, oformljen je fizički i virtualni kutak za projekt, a uskoro će se javno prezentirati i mapa dislociranih skulptura. Udruga je uključivala oko 10 volontera godišnje u svoje aktivnosti te je ukupno odrađeno gotovo 5000 volonterskih sati u protekle 4 godine. Povratne informacije publike i lokalnog stanovništva te članova udruge i donatora i sponzora tjeraju nas da i u sljedećem mandatu provedemo dogovorene planove.

Članovi su jednoglasno prihvatili i Plan rada te financijski plan za 2022. od čega je uz navedene aktivnosti ključna okosnica provedba 44. MKS koji će nakon 20 godina pauze opet početi biti međunarodnog karaktera kako je to bilo u samim začecima manifestacije.

U izbornom djelu skupštine radno predsjedništvo je za upravljačka tijela predložilo Renatu Kiršić za predsjednicu udruge te Teu Bičić za potpredsjednicu. Uz navedene, još tri članice Upravnog odbora i to Anamariju Lukšić, Ketrin Miličević Mijošek te Lorenu Blašković. Predloženi su i članovi Stručnog savjeta ak. slikarica Tea Bičić, ak.kipar Peruško Bogdanić, d.i.a. Robert Dragogna, magistra dizajna Klaudia Barbić te povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Mladen Lučić. U sud časti predloženi su Silvana Fable, Alija Rešić i Mia Knežević. Članovi su jednoglasno prihvatili prijedloge čime je s obzirom na vidljive i mjerljive rezultate dano povjerenje dosadašnjim voditeljicama Udruge i drugim tijelima da nastave raditi na valorizaciji Parka skulptura Dubrova. Program rada za naredni mandat te ostale ključne dokumente možete pronaći na službenoj web stranici www.parkdubrova.eu/o-nama.

Zahvaljujemo se svim članovima, suradnicima, donatorima i sponzorima te medijima koji su prepoznali važnost očuvanja i revitalizacije Parka skulptura Dubrova za lokalnu i širu zajednicu te djelovanje i rad Udruge u protekle četiri godine.