04.05.2021.

U Kuni na Pelješcu predstavlja se skulptura “Dodir” Emila Bobanovića Ćolića

U Kuni na Pelješcu predstavlja se skulptura “Dodir” Emila Bobanovića Ćolića

Udruga Mediteranski kiparski simpozij u suradnji s Općinom Orebić predstavlja skulpturu Dodir autora Emila Bobanovića Ćolića nastalu u sklopu
43. Mediteranskog kiparskog simpozija, likovne manifestacije, koji se od 3.05. do 10.05.2021. održava u mjestu Kuna na Pelješcu.

Ovogodišnji 43. MKS odvija se na dvije lokacije, u Kuni na Pelješcu tijekom svibnja te tijekom srpnja i kolovoza u Parku skulptura Dubrova kraj Labina.

Skulptura Dodir bit će dostupna za javnost od 10. svibnja 2021. 17.00 sati na njenoj trajnoj lokaciji nasuprot perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna.

“Ciklus manjih brončanih skulptura iz kojeg potječe i Dodir logično nastavlja problematiziranje organskih oblika zaopočeto opisanom serijom reljefa, samo što Bobanović sada, osim što kreće u puni volumen, čini izvjestan otklon od apstraktnog znaka i poseže k natruhama figurativnog izričaja protkanog diskretnim erotskim nabojem. Te skulpture manjeg formata govore o visokom autorovom likovnom rafinmanu kojim je sažeo harmoniju haptičkog i vizualnog, a unatoč manjem formatu koji u potpunosti odgovara intimističkom ozračju koje te skulpture emaniraju, postigao je i izvjesnu moumentalnost koja proizlazi iz ekspresivne geste koja je Bobanoviću jednako imanentna u skulpturi kao i u slikarstvu.

Ta monumentalnost kao i osjećaj Mediterana kojim je prožeto cjelokupno umjetnikovo kiparsko i slikarsko djelovanje, svojim punim životom saživjet će u novom Dodiru, sada kamenoj skulpturi znatno većih dimenzija (200x150x90cm) od svog brončanog prototipa. Premda Pelješcu ne nedostaje kamen, ova je skulptura učinjena od istarskog kamena kakvim su oblikovani kipovi i objekti na livadama Mediteranskog kiparskog simpozija u Dubrovi kraj Labina. Tom realizacijom za Kunu, kojom se nastavlja tradicija izmještanja skulptura iz matičnog parka, grad Labin odaje dužnu počast svom povremenom sugrađaninu koji je u tom istarskom gradiću ostavio neizbrisiv trag, ne samo kao izuzetan umjetnik već i kao vrsni pedagog odgojivši generacije učenika koje svojom umjetnošću, baš kao i njihov učitelj, nastavljaju oplemenjivati svoju životnu sredinu.

(Mladen Lučić, iz predgovora katalogu izložbe)

O autoru

Program 43. MKS u Kuni na Pelješcu realiziran je uz potporu i u suradnji sa:
Općinom Orebić, Gradom Labinom, Istarskom županijom/Odjelom za kulturu i zavičajnost te tvrtkom Kamen d.d. iz Pazina.

Udruga Mediteranski kiparski simpozij korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.