13.05.2021.

Skulptura “Dodir” predstavljena je javnosti

Skulptura “Dodir” predstavljena je javnosti

Toplo proljetno poslijepodne okupilo je stanovnike Kune i njene posjetitelje povodom javnog predstavljanja skulpture “Dodir” njihovog Emila Bobanovića Ćolića, akademskog slikara i kipara rođenog upravo u Kuni na Pelješcu. U sklopu protokolarnih govora publici se obratio autor Emil Bobanović Ćolić koji nije krio radost i zadovoljstvo suradnjom njegove rodne Kune i Labina u kojem je boravio i radio preko 30 godina života. Zahvale je uputio i načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić kao i predsjednica Udruge MKS Renata Kiršić.

 

Mladen Lučić, povijesničar umjetnosti i likovni kritičar, autor predgovora u katalogu manifestacije naglasio je: “radi se o kamenoj uvećanoj reinterpretaciji njegove brončane forme iz 1995. godine nastale u Labinu. Ta mala plastika visine 45 cm na izvjestan način vjerno ilustrira Bobanovićevo kiparstvo organskih formi koje je ovaj umjetnik započeo sedamdesetih godina proteklog stoljeća impresivnim, premda formatom malim, drvenim reljefima amorfnih oblika. Autorovo ondašnje kiparstvo po svojim idejno oblikovnim karakteristikama aluzivno zaziva lirske apstraktne forme profinjene poetike začete od Jeana Arpa dvadesetih godina proteklog stoljeća. Međutim, Bobanović Ćolić svoje organičke forme oplemenjuje specifičnim mediteranskim dodirom jer skulpturalni oblici i njihova kompozicija asociraju na morski žal i kamene oblutke što more valovima naplavljuje na plažu, a autorovo inzistiranje na svjetlu potenciranom jarkim kolorističnim akcentima dodatno utjelovljuje njihov sredozemni karakter. Izvjesno je da Bobanović Ćolić u tim reljefima objedinjuje svoju slikarsku naobrazbu i kiparsku vokaciju oplemenjujući svoje maštovite sferične oblike lakiranim bojama izglaćanom epiderom koja osmišljenoj formi pridodaje iluziju kretanja, inventivnu znakovitost i specifičnu metaforičnost, odnosno dodatnu svježinu i životnost. Ubrzo umjetnik napušta reljefe spoznajući da je i kao kipar jednako vješt kao i slikar te započinje izrađivati sferične skulpture od gipsa, a živost geometrijskih, ali i dalje organskih oblika, nastavlja u kipovima od mramora, aluminija i bronce.

Ciklus manjih brončanih skulptura iz kojeg potječe i Dodir logično nastavlja problematiziranje organskih oblika zaopočeto opisanom serijom reljefa, samo što Bobanović sada, osim što kreće u puni volumen, čini izvjestan otklon od apstraktnog znaka i poseže k natruhama figurativnog izričaja protkanog diskretnim erotskim nabojem. Te skulpture manjeg formata govore o visokom autorovom likovnom rafinmanu kojim je sažeo harmoniju haptičkog i vizualnog, a unatoč manjem formatu koji u potpunosti odgovara intimističkom ozračju koje te skulpture emaniraju, postigao je i izvjesnu moumentalnost koja proizlazi iz ekspresivne geste koja je Bobanoviću jednako imanentna u skulpturi kao i u slikarstvu.” – iz predgovora kataloga izložbe.

Tea Bičić, umjetnička voditeljica simpozija, naglasila je važnost autora i njegovog djelovanja za oba poluotoka kojima je „gospar“ Emil dao godine svoga života te se zahvalila mještanima Kune i Općine Orebić na podršci i dobroj suradnji tijekom izrade skulpture “Dodir”. „Suradnja je to koja je logično nametnuta i na naše veliko zadovoljstvo, eto besprijekorno i ostvarena, sa rezultatom koji je postavljen nasuprot perivoju Mate Celestina Medovića u malom, a po ljudima velikom mjestu, koje je izrodilo mnoge velike i važne ljude, a kojem bi mnoga i puno veća mjesta sada mogla pozavidjeti na ovakvom ulazu.

Skulptura Dodir dostupna je za javnost od 10. svibnja 2021. na njenoj trajnoj lokaciji nasuprot perivoja Mata Celestina Medovića, u mjestu Kuna na Pelješcu. Visoka je 220 cm, široka 150, a duboka 90 cm. Skulpturu je isklesao, majstor klesar Deni Krizmanić, a postavljena je i signalizacija kao i na ostalim skulpturama u Parku skulptura Dubrova pokraj Labina koja svim posjetiteljima kroz QR kod nudi informacije o autoru, Parku i Mediteranskom kiparskom simpoziju.

     

Ovogodišnji 43. MKS nastavlja se u ljetnim mjesecima u Labinu, na Dubrovi, kada ćemo realizirati još tri skulpture i predstaviti autore; Mirka Zrinščaka, Sinišu Majkusa i Erosa Čakića.

Udruga MKS upućuje posebne zahvale Branku Meštroviću, DVD KUNA Pelješac, PZ KUNA 1898, Alenu Hiliću, Petru Rašiću, OPG Antunović, Auto plus i Round o clock Ploče na pomoći u provedbi programa kao i Flavianu Škopcu na donaciji pločice sa natpisom te obrtu SIAN na pomoći pri transportu kamena iz Istre na Pelješac.

43. Mediteranski kiparski simpozij na Pelješcu realiziran je uz potporu i u suradnji sa: Općinom Orebić, Gradom Labinom, Istarskom županijom Odjelom za kulturu i zavičajnost te tvrtkom Kamen d.d. iz Pazina.

Autor fotografija: Mateo Gobo, 2021.