16.03.2021.

Rabačke “Perle” dobile signalizaciju

Rabačke “Perle” dobile signalizaciju

Turistička zajednica Labin Rabac i Udruga Mediteranski kiparski simpozij započeli su aktivnosti postavljanja signalnih stupova za skulpture koje se nalaze na području Rapca, a nastale su tijekom djelovanja umjetnika u sklopu Mediteranskog kiparskog simpozija koji se održava od 1970. i najznačajnija je likovna manifestacija na ovim prostorima.

Po uzoru na već označene skulpture u Parku skulptura Dubrova svoj je signalni stupić dobila i skulptura Vaska Lipovca naziva “Perle” koju je umjetnik radio 1996. Jedna od zaštitinih znakova Rapca i rabačkih plaža sastoji se od 18 kamenih kugli promjera 30 cm postavljene su na stijenu koja dijeli dvije plaže ispod crkve Svetog Andrije.

Postavljanjem signalnog stupića posjetitelji i šetači Rapca mogu dobiti uvid o autoru kroz očitavanje QR koda koji vodi na službenu web stranicu Parka skulptura gdje se može naći više informacija i fotografija o pojedinim autorima i skulpturama nastalih u sklopu kiparskih simpozija na Dubrovi.

U narednim mjesecima u planu je označavanje skulpture Mate Čvrljaka “Odmor” koja se nalazi kraj hotela Marina.

Vasko Lipovac rođen je u Crnoj Gori 1931., a preminuo je u Splitu 2006. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1955., u klasi prof. Željka Hegedušića. Od 1955. do 1959. bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića. Bavio se slikarstvom, kiparstvom, grafikom i ilustracijom. Najpoznatiji je po minimalističkoj figuraciji i korištenju intenzivne, nemodulirane i često disonantne palete. Radio je u raznim tehnikama i bio je jednako vješt u korištenju visokopoliranog metala, polikromnog drveta, cakline, terakote ili poliestera za stvaranje svojih skulptura, reljefa i mobila. Izlagao je na više od stotinu samostalnih i preko dvjesto skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad, između ostalih i nagradu za skulpturu na VII. Mediteranskom Bijenalu u Aleksandriji (1978.). Živio je i stvarao u Splitu. Sudjelovao je na Mediteranskom kiparskom simpoziju 1996. godine.