04.05.2024.

ZAPOČINJE 45. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ

ZAPOČINJE 45. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ
Krajem svibnja započinje 45. Mediteranski kiparski simpozij, susret umjetnika u Parku skulptura Dubrova s ciljem stvaranja skulptura u monolitnom istarskom kamenu. 

O Simpoziju

“Mediteranski kiparski simpozij” pokrenut je 1969. godine prema zamisli ak. slikara i kipara Josipa Diminića, a inicijativnim naporom ak. kiparice Milene Lah, ak. slikara Quintina Bassania i Josipa Faragune, predsjednika tadašnje Općinske konferencije SSRNH Labin i Katedre “Labinske republike” Čakavskog sabora. Prvi susret kipara održan je u čast 50-e obljetnice “Labinske republike” 1970., a prvi su radovi trajno obilježili njezine granice.
Tradicija koja traje više od 50 godina nastavlja se ovog svibnja i lipnja na 45. ediciji manifestacije koja veliča monumentalnost istarskog kamena, vještinu njegove obrade i suvremeni izričaj oblikovavši trajno prostor Parka skulptura Dubrova.
𝗠𝗲𝗱𝗶𝘁𝗲𝗿𝗮𝗻𝘀𝗸𝗶 𝗸𝗶𝗽𝗮𝗿𝘀𝗸𝗶 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗼𝘇𝗶𝗷 𝗼𝘃𝗲 𝗰́𝗲 𝘀𝗲 𝗴𝗼𝗱𝗶𝗻𝗲 𝘂 𝗣𝗮𝗿𝗸𝘂 𝘀𝗸𝘂𝗹𝗽𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗗𝘂𝗯𝗿𝗼𝘃𝗮 𝗼𝗱𝗿𝘇̌𝗮𝘃𝗮𝘁𝗶 𝗼𝗱 𝟮𝟰. 𝘀𝘃𝗶𝗯𝗻𝗷𝗮 𝗱𝗼 𝟭𝟱. 𝗹𝗶𝗽𝗻𝗷𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟰.
Sudionici na ovogodišnjem Simpoziju su akademski kipari Kuzma Kovačić (Hrvatska), Jure Markota (Slovenija) te Nenad Šoškić (Crnagora).

O Autorima

𝗞𝘂𝘇𝗺𝗮 𝗞𝗼𝘃𝗮𝗰̌𝗶𝗰́ (𝗛𝘃𝗮𝗿, 𝗛𝗿𝘃𝗮𝘁𝘀𝗸𝗮)

Rodio se u Hvaru 6. lipnja 1952. Nakon završene gimnazije, diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. te zatim izučavao rad u staklu na Muranu. Priredio je brojne samostalne izložbe i sudjelovao na još brojnijim skupnim izložbama u domovini i u inozemstvu. Od samog početka njegovo je obnoviteljsko kiparsko djelo, kiparske pjesme–simboli, ukorijenjeno u nacionalnoj kulturnoj baštini i nadahnuto kršćanskom vjerom (Sedam smartnih grihov,1976.; Život sv.Franje Asiškog,1982.; Zahvala benediktincima,1984.; Suton u Zaljevu  hrvatskih svetaca,2009. i dr.).
Autor brojnih spomenika i sakralnih djela te hrvatskog optjecajnog kovanog novca – kune i lipe (1993./94.) i više zlatnika i srebrenjaka nezavisne Republike Hrvatske. Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada, nacionalnih i međunarodnih. Nositelj je triju državnih odličja: Danica hrvatska,1994.; Danica hrvatska s likom Marka Marulića,1995.; Red hrvatskog pletera,1999., koja mu je dodijelio predsjednik države akademik Franjo Tuđman. Redoviti je sveučilišni profesor kiparstva u miru. Od 2012. član je suradnik, a 2020. izabran je za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

𝗝𝘂𝗿𝗲 𝗠𝗮𝗿𝗸𝗼𝘁𝗮 (𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗷 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗲𝗰, 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮)

Jure Markota rođen je 1985. u Slovenj Gradcu. Nakon završene srednje škole 2004. godine upisuje Akademiju za likovne umjetnosti i oblikovanja Ljubljana, odjel kiparstva. Njegovi mentori na kiparskom odjelu bili su Dušan Tršar, Lujo Vodopivec, Jože Barši i Alen Ožbolt. Diplomirao je pod mentorstvom prof. A. Ožbolta i Ž.
Kariža s diplomskim radom „Vrijeme je novac“. Tijekom studija i kasnije radio je kao asistent s mnogim slovenskim umjetnicima: Mirsad Begić, Alen Ožbolt i Tobias Putrih. Osim kiparstvom bavi se i drugim suvremenim umjetničkim praksama. Sudjelovao je na više izložbi u zemlji i inozemstvu, na međunarodnim (kiparskim) simpozijima, natjecanjima i video festivalima. Dobitnik je nekoliko nagrada za svoj rad te se bavi i pedagoškim radom. Djeluje u Sloveniji i Austriji.

𝗡𝗲𝗻𝗮𝗱 𝗦̌𝗼𝘀̌𝗸𝗶𝗰́ (𝗕𝗮𝗿, 𝗖𝗿𝗻𝗮 𝗚𝗼𝗿𝗮)

Nenad Šoškić rođen je 1970. godine u Baru, Crna Gora. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 1994. godine, završio postdiplomske studije 1996. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, Srbija. Profesor je na studijskom programu Kiparstvo, Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2008-2014. godine je bio dekan Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju. Od 2014. do 2021. godine obavlja funkciju poslovnog direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore u Podgorici.
Svoju umjetničku aktivnost započeo je sudjelovanje na značajnim vizualnim manifestacijama kao što su: I Bijenale mladih, Vršac (1994), Cetinjsko bijenale, Cetinje (1994, 1997), Trijenale skulpture, Pančevo (1997), kao i izložbama u umjetničkim institucijama nekadašnje Jugoslavije. Učesnik je mnogih izložbi suvremene umjetnosti Crne Gore u inozemstvu, posljednjih godina bilježi značajne umjetničke projekte u SAD-u i Italiji.

𝗜𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝘇𝗮 𝗽𝗼𝘀𝗷𝗲𝘁𝗶𝘁𝗲𝗹𝗷𝗲

Mole se posjetitelji koji dolaze automobilom da parkiraju na označenom parkiralištu pored info centra Kocka te da autima ne ulaze u prostor Parka.
Sudionici simpozija stvarati će skulpture prema prilagođenom vremenu i ovisno o vremenskim prilikama, poželjno je prethodno s Organizatorom provjeriti vrijeme rada autora.
Grupne posjete i zahtjeve za stručno vodstvo u toku simpozija moguće je najaviti/zatražiti na službeni mail info@parkdubrova.eu.
Program 45. Mediteranskog kiparskog simpozija sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, Grad Labin, Općina Sveta Nedelja, TZ Labin, TZ Općine Sveta Nedelja. Glavni sponzor programa je tvrtka Kamen d.d. iz Pazina. Medijski pokrovitelj Radio Labin.