25.08.2023.

Pozivnica za online klub : Nasljeđe Henryja Moorea

Pozivnica za online klub : Nasljeđe Henryja Moorea

Laura Barlow, viša kustosica, zbirke i istraživanje u Henry Moore Sculpture Gardens and Studios, podijelit će uvid u život i rad Henryja Moorea i aktivnosti Zaklade Henry Moore.

Ovaj će se govor usredotočiti na umjetnikovu proširenu međunarodnu prisutnost kroz predstavljanje Mooreovih djela u javnosti diljem svijeta, baveći se socio-političkim kontekstom njihove produkcije i njihovim kontinuiranim značajem danas. Također, jedan od članova, hrvatski umjetnik Mirko Zrinšćak doprinijet će svojim izduženim drvenim skulpturama inspiriranim prirodom.

Pridružite se Zoom sastanku u ponedjeljak, 4. rujna, u 20.00 CEST.

Nakon predavanja druženje i umrežavanje u manjim grupama.

Kustosica i moderacija: kustosica Anne Berk.

Događaj će se održati na engleskom jeziku. Sudjelovanje je besplatno, sve što trebate je računalo, tablet ili pametni telefon s internetskom vezom. 

Zainteresirani se mogu prijaviti na sljedećoj web lokaciji : https://sculpture-network.org/en/page/67658/invitation-to-the-online-club-the-legacy-of-henry-moore

Tko je Henry Moore ? 

Henry Spencer Moore engleski kipar i umjetnik. Najpoznatiji je po monumentalnim apstraktnim brončanim skulpturama, koje su javno izložene u mnogim dijelovima svijeta.

Oblici njegovih skulptura obično su apstraktne predodžbe ljudskog tijela, često majka s djetetom ili figure u ležećem položaju. U 1950.-i, imao je fazu u kojoj je radio skulpture obiteljskih grupa grupa, a tijekom većeg dijela karijere radio je skulpture inspirirane ženskim tijelom. Mnoge njegove skulpture imaju rupe, praznine unutar oblika

Bio je sin rudarskog inženjera. U djetinjstvu je živio siromašno. S 11 godina odlučio se baviti kiparstvom. Studirao je kiparstvo u Leedsu i Londonu. Posjećivao je muzeje po Engleskoj, Italiji i Francuskoj, učio je, promatrao je skulpture. Na njega je utjecaj imala ležeća skulptura Tolteka i Maja izložena u Louvreu. Proslavio se brončanim i mramornim skulpturama i pokrenuo novi oblik modernizma u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Obogatio se svojim umjetničkim radovima. Živio je štedljivo, imao je malu kuću, većinu zarađenog novca usmjerio je na svoju fondaciju (eng. Henry Moore Foundation), koja promiče umjetnost i obrazovanje. Imao je još za života brojne izložbe svojim radova. Utjecao je na velik broj engleskih i svjetskih kipara.

Izvor : Wikipedija – Henry Moore

 

Photo by : Craig Fordham

Large Reclining Figure, 1984

 

Photo by : Craig Fordham

Family Group, 1948-9