14.06.2024.

Posjeta Parku učenika OŠ ” Vitomir Širola – Pajo ” 14.06.2024

Posjeta Parku učenika OŠ ” Vitomir Širola – Pajo ” 14.06.2024

U petak, 14. lipnja, učenici mlađih razreda OŠ ” Vitomir Širola – Pajo ” su u organizaciji Turističke zajednice Općine Sveta Nedelja, posjetili Park skulptura Dubrova povodom održavanja 45. Mediteranskog kiparskog simpozija.

Vođenu turu je vodila predsjednica udruge Renata Kiršić Veselica . Učenici su simbolično ušli u Park kroz Portal koji je izradio kipar Vladimir Gašparić Gapa .

Učenici su imali prilike doznati da se umjetnička djela, skulpture koje se nalaze u Parku rade u istarskom kamenu ili u kombinaciji sa prirodnim materijalima, te se trajno postavljaju u prostor Parka skulptura Dubrova, ali se tridesetak skulptura može naći i u različitim dijelovima Hrvatske. Renata je zanimljivim pričama i nekim manje poznatim činjenicama o samim autorima približila skulpture i same umjetnike skulptura radoznalim malim glavicama. Učenicima je bilo veoma zanimljivo zasvirati sa drvenim štapovima  po skulpturi  „Kompozicija“ Miroslava Šuteja. Jedna od skulptura koja je također bila veoma interesantna djeci, koja su je prozvala palačinke radi njenog oblika je skulptura Božice Dee Matasić ” Kula pogleda ” kroz koju se pod određenim kutem vide razne skulpture smještene u samom Parku. Djeca su imala priliku upoznati slovenskog umjetnika Juru Markota i cijenjenog hrvatskog umjetnika Kuzmu Kovačića koji su jedni od sudionika 45. Mediteranskog kiparskog  simpozija . Nadamo se da smo uspjeli djeci približiti jedan vid umjetnosti te da će nas u budućnosti još koji put počastiti svojim prisutstvom.